Zonnepanelen op jouw woning? Die verhogen (nu nog) de WOZ-waarde

WOZ-waarde woning en zonnepanelen

Wanneer je “WOZ-waarde” en “zonnepanelen” op Google opzoekt dan kom je veel tegenstrijdige berichten tegen. Het ene artikel zegt dat zonnepanelen de WOZ-waarde van de woning niet verhogen, het andere artikel beweert het tegenovergestelde. Maar hoe zit het nu echt?

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden: wél onderdeel WOZ-waarde

In 2018 werd door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vastgesteld dat zonnecellen wel degelijk voor de WOZ-waarde van een woning moeten worden meegeteld. Na dit besluit brandde de discussie los. Politici, journalisten, haast iedereen had een mening over dit besluit. Veel mensen zagen dit immers als een boete op zonnepanelen.

Afhankelijk per gemeente

Na de uitspraak van het gerechtshof maakten meerdere gemeenten al bekend dat zij zonnepanelen niet mee zouden tellen voor het vaststellen van de WOZ-waarde. Een voorbeeld hiervan is de gemeente Delft. Wil je weten hoe het zit bij jouw gemeente? Dan kun je het beste contact opnemen met je gemeente of op de website van de gemeente kijken. Hier staat het vaak duidelijk aangegeven.

Nationale politiek verontwaardigd

Niet alleen veel gemeenten waren verbaasd, ook de nationale politiek was verontwaardigd. Duurzamer leven wordt namelijk steeds belangrijker. Het kon toch niet zo zijn dat mensen die duurzame keuzes hebben gemaakt zo worden afgestraft? Dit is ook de reden dat de Tweede Kamer onlangs een motie aannam om hier verandering in te brengen. Wanneer deze wijzigingen doorgevoerd gaan worden is nog niet duidelijk.

Maakt het echt zoveel uit?

Uiteindelijk maakt het voor je portemonnee niet veel uit. Natuurlijk, het klinkt als veel geld wanneer je hoort dat zonnecellen de WOZ-waarde van je woning met wel € 3000,- kan verhogen. In de praktijk zorgt dit echter voor een gering verschil. Na wat rekenwerk is namelijk te achterhalen dat er dan slechts een tientje per jaar meer belasting moet worden betaald.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *