Subsidie

Subsidie op zonnepanelen

Helaas is er, behoudens enkele lokale initiatieven, geen subsidie meer te verkrijgen voor de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. De landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen is namelijk gestopt. Voor zonnepanelen kun je nog wel voordelig geld lenen via de Energiebespaarlening. Ook kun je de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Ook komt er een vervanger voor de oude subsidieregeling voor zonnepanelen en de huidige saldering door de energiebedrijven. Minister Wiebes is namelijk bezig met een terugleversubsidie op de stroom die door jouw zonnepanelen aan het net worden geleverd. Deze zal waarschijnlijk in 2020 of 2021 worden gestart.

Ook voordelig zonder subsidieregeling

Gelukkig is het ook zonder subsidieregeling nog steeds heel voordelig om zonnepanelen te laten plaatsen. Dat blijkt uit een onderzoek van Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Hieruit is gebleken dat het geld dat je in zonnepanelen steekt, ongeveer net zo veel oplevert als dat je het tegen een rente van 6 procent op een spaarrekening zou zetten.

Energiebespaarlening

Als je geld moet lenen om zonnepanelen aan te schaffen en te laten plaatsen, kun je een zogenaamde Energiebespaarlening afsluiten. Deze lening is een stuk voordeliger dan een normale lening en wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal Energiebespaarfonds. De Energiebespaarlening is niet alleen bedoeld om zonnepanelen te laten plaatsen voor ook om andere energiebesparende maatregelen voor jouw woning te financieren. De rente van een Energiebespaarlening is erg laag, momenteel schommelt deze rond de 2%. Dat betekent dat je maar heel weinig extra kosten hebt. De kostenbesparing die je door het plaatsen van zonnepanelen realiseert is in veel gevallen voldoende om de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening te dekken. Zonnepanelen kunnen dus een hele slimme investering zijn. Je bespaart een heleboel op de stookkosten én je maakt gebruik van duurzame energie.

BTW voor zonnepanelen terugvragen

Als je zonnepanelen koopt en laat plaatsen, zal jouw leverancier jou BTW in rekening moeten brengen. De BTW die je voor de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen hebt betaald, kun je terugvragen aan de Belastingdienst. Omdat zonnepanelen onder het hoge BTW-tarief van 21% vallen, is dit zeker de moeite waard.

Voordeliger dan subsidieregeling

Wist je dat de nieuwe regeling, waarbij je de BTW terug kunt vragen, voordeliger is dan de oude subsidieregeling. Die subsidie bedroeg namelijk maximaal 650 euro. De BTW op een gemiddelde set zonnepanelen bedraagt al gauw zo’n 750 euro.

Terugleversubsidie

De zonnestroom die jouw zonnepanelen aan het elektriciteitsnet leveren, wordt door het energiebedrijf in mindering gebracht op de stroom die je zelf hebt afgenomen. Dat heet salderen. De overheid wil de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2020 of 2021 vervangen door een terugleversubsidie. In die nieuwe regeling krijgen huishoudens een subsidie voor de stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren. De details van de nieuwe terugleversubsidie zijn nog niet bekend, deze worden de komende tijd verder uitgewerkt.

Zonnepanelen voor uw woning?